Konum ve Ulaşım

Düzce Marmara Bölgesi ile Karadeniz Bölgesi’nin kesişim noktasında, Batı Karadeniz havzası içinde yer alır. Düzce doğusunda Bolu, batısında Sakarya ve kuzeydoğusunda Zonguldak illeri ile komşudur. Kuzeyinde Karadeniz vardır ve kıyı uzunluğu 30 km’dir. Düzce, Batı Karadeniz, Orta Anadolu ve Doğu Marmara Bölgelerinin kesişim yerinde bulunan 2.574 km² yüzölçümüyle Türkiye’nin en küçük 4. yüzölçümüne sahip ilidir.

Ankara ve İstanbul gibi iki büyük metropolün arasında yer alan Düzce İli, konum itibariyle, sosyo-ekonomik gelişme için önemli bir üstünlüğe sahiptir. Türkiye’nin en önemli otoyolları olan ayrıca Türkiye’nin en büyük illeri Ankara ve İstanbul’u birbirine bağlayan TEM ve D-100 otoyolları Düzce’nin içerisinden geçmektedir. Düzce İli Batı Karadeniz karayoluna Akçakoca İlçesi üzerinden bağlanmakta ve Karadeniz’e açılmaktadır.

Düzce’nin Türkiye’nin en büyük 2 metropolü Ankara ve İstanbul’un ortasında yer alıyor olmasının getirdiği avantajla, ortalama 3 saatlik kara yolu ulaşımı ile 28 milyon kişilik bir nüfusla etkileşim içindedir. Düzce’ye havayolu ulaşım bağlantısı için daha çok faydalandığı havalimanlarından İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı Düzce’ye 180 km ve Kocaeli Cengiz Topel Havalimanı Düzce’ye 100 km uzaklıktadır. Düzce ticari bağlantıların kurulması bakımından Sakarya İlinin Karasu İlçesi (80 km) ve Zonguldak İlinin Ereğli İlçelerinde (70 km) bulunan limanlara yakınlığı ile de ticari amaçlı deniz yolu ulaşım bağlantısına sahiptir.